Blog

30 mei

Leuk artikel over de ontwerper achter onze studio’s!

Onze zes studio’s zijn ingericht door Thomas Eurlings. Onlangs verscheen er op de website www.architectuur.nl een leuk artikel over Thomas. In het artikel vertelt hij meer over zichzelf en de studio’s in ons hotel. 

Benieuwd hoe Thomas te werk gaat en wat er nog meer in het portfolio van deze talentvolle ontwerper te zien is? Lees dan onderstaand artikel dat hier verschenen is.

Thomas Eurlings: illusionist met kleur

Het zijn veelbelovende dertigers binnen de creatieve wereld. Gedreven, talentvol, eigenzinnig en ambitieus. Ze kiezen een eigen pad, experimenteren en zoeken samenwerkingen. Deel 29 van een serie: Thomas Eurlings (1983). Niets is wat het lijkt; kleurverlopen, trompe-l’oeil en 3D-ruitvormen zijn kenmerkend voor zijn gelaagde ontwerpen.

Tapijt, behang, sieraden, spiegels, een parfumfles, interieurtextiel, tafels en complete interieurs. Thomas Eurlings portfolio is zeer breed en groot. Hij werkt zoals hij zelf zegt, veel en efficiënt. En op gevoel. Naast ontwerpen voor zijn eigen studio in Amsterdam, houdt de ontwerper van het heldere kader dat een opdracht van een label of merk met zich meebrengt. Hij ontwerpt graag interieurs waarbij hij als stylist, art director en ontwerper zijn eigen handschrift en dat van anderen samenbrengt. ‘Ik wil op de hoogte blijven van wat andere ontwerpers doen, een interieur moet die context hebben. Ik vind een interieur met ontwerpen van slechts één designer niet per se interessant’, legt hij uit.

Recentelijk richtte hij bijvoorbeeld voor Hotel Modez in Arnhem zes nieuwe appartementen in. Als basis koos Eurlings voor eigen kleurenthema’s en zijn behang voor NLXL, aangevuld met eigen producten maar ook bijvoorbeeld een wandvullende mode-illustratie van Sjoukje Bierma en werk van modefotograaf Sabrina Bongiovanni die de link met het modehotel Modez versterken. Het resultaat is spannend en sfeervol.

Glascollectie Joshh&

Eurlings maakt al geruime tijd deel uit van het internationale designteam van Forbo Flooring en is sinds kort creative director van Joshh&, een zelfstandige meer exclusieve designercollectie die is losgekoppeld van ‘moederbedrijf’ Helderr, het Nederlands merk voor glazen meubels en accessoires. Het beeld van het merk was wat vertroebeld, daarom is gekozen voor Joshh& met een eigen positionering en markt, vertelt Eurlings. Het idee van de ampersand (&-teken) is dat Joshh& elke keer gekoppeld kan worden aan een designer. Met de Ovum Mirrors en de Hexagon bijzettafel van de ontwerper zelf, wordt het dus Joshh& Thomas Eurlings. Naast eigen ontwerpen, selecteert de creative director voor dit label ook andere ontwerpers die iets bijzonders maken, zoals Visser & Meijwaard met een bijzondere glascollectie getiteld Lyn en Roderick Vos met Loop, een architectonische glazen bijzettafel. Het nieuwe merk wordt voor het eerst groots gepresenteerd tijdens IMM Keulen 2019.

Linoleum en Marmoleum

Forbo haalde Eurlings binnen vanwege zijn toegevoegde waarde. Zo was hij mede verantwoordelijk voor de presentatie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Vorig jaar richtte hij samen met Marijke Griffioen, ontwerper uit het Forbo-team, in de Kazerne Linoleum, a different dimension in. Een sfeervolle, verrassende ruimte waar diverse designers ontwerpen maakten uit halffabricaten zoals Furniture Linoleum en Bulletin Board. De ingerichte kamer werd gecompleteerd door knisperend linoleumgranulaat op de vloer en de bekende geur die je onmiddellijk doet terugdenken aan linoleum gutsen tijdens handvaardigheid op school.

Voor de collectie Marmoleum Modular Dutch Design, vroeg Eurlings andere ontwerpers om een vloerpatroon te ontwerpen. Zoals Lex Pott en RAW Color, vanwege de ongebruikelijke manier waarop zij met materialen omgaan. Zelf ontwierp hij Diagonal Fade, dat zoals de naam impliceert, bestaat uit een diagonaal grid met daarin banen van verschillende kleuren gecombineerd met beton- en houtachtigen. Eurlings gebruikte prachtige pastelkleuren uit de jaren vijftig die luisteren naar namen als Cloudy Sand, Chartreuse, Frozen Autumn en Relaxing Lagoon. Die kleuren lopen van donker naar licht waardoor de vloer ruimtelijker lijkt. 

Ruimtelijke kleureffecten

Dat kleur een rol speelt in het werk van de product- en interieurontwerper, is duidelijk. Naast een groot gevoel voor bijzondere kleurencombinaties vallen een aantal andere kenmerken op: zijn werk is esthetisch en toegankelijk. ‘Je moet het wel durven gebruiken’, zegt hij. Ook houdt de ontwerper van heldere geometrische vormen, vooral van de ruitvorm en prikkelt hij onze eigen fantasie met zijn kleurverlopen, trompe-l’oeil en vervagende changeant-effecten. Een mooi voorbeeld is zijn Fading Mirror met een gezeefdrukt gradient achter het glas waardoor een soft-focusreflectie ontstaat, behalve wanneer je recht in de spiegel kijkt. Een spiegel die hij in 2009 vervaardigde, dus ruim voordat de gradient-trend in glas losbarstte.

Zijn Gradient Wallpaper voor behangfabrikant NLXL is een ander goed voorbeeld. Het behang heeft een degradé kleurverloop in verschillende tinten die naar boven toe eindigen in de kleur wit. Hierdoor lijkt de ruimte hoger en lichter, alsof de muur verdwijnt in de wolken.

Van Ravage tot Metamorfose

Thomas Eurlings twijfelde ooit tussen de opleidingen mode aan ArtEZ in Arnhem en productdesign aan de Design Academy Eindhoven (DAE). Hij koos voor de DAE waar hij samen met modeontwerper-kunstenaar Bart Hess de enige man was die in het tweede jaar de keuze maakte voor de richting Man & Identity. Hij liep stage bij het ontwerpduo Ravage en bij modeontwerper Alexander van Slobbe (die in 2009 artistiek directeur van de Design Academy werd).

Later werkte hij voor Van Slobbes merk orson+bodil. ‘Een leuke tijd, ik werkte mee aan textiel, sieraden en aan de Parels van Makkum en Tulpentorens voor Royal Tichelaar Makkum. Ook werkte Eurlings aan stoffencollecties voor een andere bekende naam in de ontwerpwereld: Ulf Moritz (merk Sahco). Kenmerken van deze totaal verschillende ervaringen zijn nog wel terug te vinden in Eurlings handschrift: het minimalistische van Van Slobbe en het decoratieve van Ravage zie je bijvoorbeeld in zijn Fading Mirrors.

Na voorgangers als Jan des Bouvrie werd hij als stylist en ontwerper gevraagd voor het RTL woonmagazine Metamorfose. ‘Toen pas snapten vrienden van mijn ouders wat ik doe. Terwijl dat niet echt exemplarisch is voor mijn werk’, voegt Eurlings toe.

Artikel verschenen op https://www.architectuur.nl/design/thomas-eurlings-illusionist-met-kleur/. Benieuwd naar meer informatie over Tomas? Bekijk ook zijn website www.thomaseurlings.com eens.

Onze Blog

28 aug

Onze nieuwe website is online!

In 2012 openden wij de deuren van ons hotel en ging ook onze website online. Dat is dus alweer zes jaar geleden! We staan altijd op en voor vernieuwing en verbetering en dus besloten we een nieuwe website te laten ontwerpen en realiseren. We zijn erg blij met het prachtige en kleurrijke design dat helemaal aansluit bij ons hotel. De nieuwe websit [...]

30 mei

Leuk artikel over de ontwerper achter onze studio’s!

Onze zes studio’s zijn ingericht door Thomas Eurlings. Onlangs verscheen er op de website www.architectuur.nl een leuk artikel over Th [...]

29 sep

Slapen tussen opblaaspoppen

Zo luidt de titel van een artikel dat in februari verscheen op de website van de Telegraaf. Je zou het misschien niet direct denken, maar di [...]